2012 m. vasario 16 d., ketvirtadienis

Muilo atsiradimo mūsų namuose istorija

  Sveiki visi, mes, Rasa ir Justina, norim pristatyti blogą, kuris turėtų sudominti visus besidominčius muilu, jo istorija, gamybos procesu, bei bent šiek tiek norintiems sužinoti natūralių muilo sudedamųjų dalių poveikį mūsų visų odai.


Paveikslėlio šaltinis: http://www.etsy.com/listing/78040133/handmade-almond-soap-organic-shea-butter?ref=sc_2&sref=from_your_favorite_listings

  Taigi, kaip muilas iš tiesų atsirado mūsų namuose?

Istoriniuose šaltiniuose užsimenama, kad muilas atsirado dar senovės Romoje, kuomet Romos gyventojai, skalbdami drabužius gyvulių aukojimo vietos papėdėje telkšančioje upėje pastebėjo, kad tose vietose, kur upės vanduo pasipildydavo putojančia kreidine medžiaga, išskalbti rūbai būdavo ypač švarūs. Putojanti medžiaga susidarydavo iš gyvulinių riebalų ir pelenų, susikaupusių po aukojimo ritualo.
Taip ilgainiui toks muilas buvo naudojamas kartu su smėliu, įvairių gėlių žiedlapiais ir įvairiausiomis kitomis priemonėmis iš gamtos, kurių pagalba senovės gyventojai puoselėjo savo odą. Tačiau viduramžiais gyventojai turėjo pamiršti šį malonumą, nes buvo teigiama jog maudymasis ir domėjimasis savo kūnu yra ryšio su velniu įrodymas. Visuotinė nešvara turėjo fatališkų pasekmių – nuo infekcijų išmirė pusė Europos.

Muilas vėl buvo prisimintas 13-ame amžiuje Prancūzijoje, o vėliau ir Anglijoje ir taip mūsų namuose užsiliko iki šių dienų.

Lietuvoje pirmosios muilo dirbtuvės įsteigtos XIX a. pradžioje. 1900 m. ypač daug buvo gaminama skystojo muilo Vilniaus ir Kauno gubernijose (apie 4 000 t). XX a. trečiajame dešimtmetyje įsteigti muilo fabrikai Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje.


Medžiaga iš: http://lt.wikipedia.orgwww.skonis-kvapas.lt

5 komentarai:

  1. mane sudomino muilas paveikslėlyje :) Gal žinote, kur galėčiau tokį įsigyti? ačiū !

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. po nuotrauka nurodytame paveikslėlio šaltinyje yra nuoroda, kurią paspaudus galima pamatyti kur būtent tas muiliukas parduodamas :)

      Panaikinti