2012 m. vasario 26 d., sekmadienis

Gaminame muilą namuose

   Šįkart norėtume jums šiek tiek papasakoti apie muilo gaminimo būdus.
Yra išskiriami du pagrindiniai ir populiariausi muilo gaminimo metodai: šaltasis muilo gaminimo metodas (ang. Cold process method) bei „išlydyk ir supilk muilą“ metodas (ang. Melt and Pour soap).

Šaltasis muilo gaminimo metodas 

   Būtent šiuo būdu gaminami patys natūraliausi muilai, nes gaminant šaltuoju būdu muiluose išlieka visos geriausios komponentų savybės ir natūralus augalinis glicerolis. Šiuo metodu gaminami muilai susideda iš riebalų (tai gali būti įvairūs natūralūs aliejai), natrio šarmo bei papildomai įmaišomos įvairios žolelės, molis, eteriniai aliejai. Muilams gaminamiems šiuo būdu reikia brandintis vidutiniškai 4-6 savaites, tik po pilno subrandinimo juo galima naudotis.
   Senovėje vietoj šarmo būdavo naudojami medžių ar augalų pelenai. Riebalus atstodavo tik gyvuliniai riebalai, kuriuos šiais laikais galima pakeisti įvairiais augaliniais aliejais.


"Išlydik ir supilk muilą" metodas

   Šis metodas yra daug paprastesnis nei muilo gaminimas šaltuoju būdu, nereikalaujantis tiek daug atidumo, bei ne toks pavojingas, nes jam nereikia naudoti natrio šarmo. Gaminant šiuo metodu reikalingos medžiagos yra muilo bazė (kurią galima įsigyti specializuotose parduotuvėse prekiaujančiose priemonėmis muilo gamybai) bei įvairūs aliejai, žolelės, eteriniai aliejai. Šis metodas pranašesnis už pastarąjį dar ir tuo jog jo nereikia brandinti, tereikia palaukti kol jis sustings (tai užtrunka 2-4 valandas) ir jau galima juo naudotis. Ar tokį muiliuką galėsime vadinti natūraliu ar ne, priklausys tik nuo naudojamų medžiagų jo gamybai.



5 komentarai:

  1. Kur galima Kaune muilo bazės įsigyti? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kur Kaune yra net nežinau, bet reiktų pasivaikščioti po eko parduotuvėles paklausinėti, tose kur pardavinėja įvairius aliejus, etirinius aliejus. aš pati vežiausi iš tolimo Vilniaus užkampio :)

      Panaikinti
  2. Muilo gamyba vasara ir mane patrauke... :)

    AtsakytiPanaikinti