2012 m. vasario 23 d., ketvirtadienis

Kaip apsaugoti save ir aplinką?

Pamažu pradedame suprasti, jog šviežias, natūralus maistas yra vienas iš sveikatos ir geros savijautos garantų. Tačiau nemažiau svarbu ir ką tepame ant savo odos bei kuo ją prausiame. Mokslo įrodyta kai kurių medžiagų greita rezorbcija į organizmą per odą.



Geriausias pavyzdys – nikotino ar estrogenų pleistrai. Panašiu principu per odą į kraujotaką patenka ir mūsų naudojamos kosmetikos dalys. Mums žymiai maloniau galvoti, jog į mūsų kūną patenka natūralūs aliejai, vaistažolių ištraukos ar eteriniai aliejai, nei petrochemikatai, konservantai, sintetiniai kvapikliai ar kitos balastinės medžiagos, galinčios sukelti alergijas, skatinti piktybinių auglių formavimąsi. Taip pat įrodyta, jog dauguma šiuolaikinės kosmetinės pramonės naudojamų petrochemikatų ir ypač sintetiniai kvapikliai sukelia odos dermatitus, egzemas, alergijas.

Ką jau kalbėti apie gamtą – didelė dalis cheminių junginių, kurie naudojami įvairiuose muiluose, dušo želė, šampūnuose, o ypač skalbimo milteliuose, yra gamtai kenksmingi naftos produktai, ilgai ir sunkiai yrantys (o kartais ir visai neyrantys), tad savaime suprantama, kad jie daro didelę žalą aplinkai. Chemijos pramonė išmoko beveik viską susintetinti, ir tuo buvo didžiuojamasi. Tačiau būtent ji vienas didžiausių gamtos teršėjų.

Kaip grįžti prie natūralumo, tyrumo, prie to, kas saugu, harmoninga ir nekenksminga? Juk turime konstatuoti pakankamai liūdną faktą, kad iki šiol tarp gausios pasiūlos sunku rasti natūralių, ekologiškų, žmogui ir gamtai saugių produktų. Dažnai besipuikuojantis užrašas „bio“ ar „natūralus“ parodo tik tai, kad šiame produkte yra vienas kitas natūralus komponentas, greta gausybės sintetinių chemijos medžiagų.

Ši situacija yra ypač aktuali renkantis prausiklius, kadangi kenksmingos medžiagos į žmogaus kūną patenka per odą ir kvėpavimo takus. Kaip alternatyva šiems lėtai veikiantiems nuodams ir galima išeitis iš susidariusios situacijos yra natūralus ekologiškas rankų darbo muilas. Jame dažniausiai naudojamos vien tik augalinės kilmės medžiagos, todėl jis sveikas mums ir draugiškas aplinkai.


Medžiaga iš: www.lemurija.lt , www.graziai.lt

4 komentarai: